PRIMARIA COMUNEI ERNEI

Judetul Mures

PREZENTARE LOCALA

     Localitatea Ernei este asezata pe paraul Caluaeri, afluent al raului Mures, pe drumul national Tg. Mures- Reghin - Piatra Neamt, la 10 km de Tg. Mures.
    Comuna este compusa din urmatoarele sate: Ernei, Caluseri, Dumbravioara, Icland, Sacareni si Sangeru de Padure.
    Comuna Ernei este cea mai nordica localitate din judetul Mures. Localitatea Ereni este învecinata la sud cu localitatea Sangeorgiu de Mures, la sud-est cu localitatea Cotus, la est se afla localitatea Sacareni, iar la nord  localitatea Dumbravioara.
     La marginea comunei curge raul Mures. In afara de raul Mures mai exista si unele parauri, din care mentionam: paraurile Kaali, Soskut, Szaszpataka si Hatarpataka. Precipitatile medii anuale sunt de 650 ml. Temperatura medie anuala este de 8,7 °C.
 Altitudinea medie este de 350 m.

        Scurt istoric:
    Cercetarile arheologice dovedesc ca teritoriul comunei a fost populat inca din epoca de piatra. Cea mai importanta descoperire in urma sapaturilor este un baltag de piatra din neolitic, care a fost descoperit in curtea unui taran.                 Comuna apare mentionata prima data  in dijma papala din 1332  sub numele de Ernece. Pe campia din marginea satului, numita Campia Libancs , si-a asezat tabara pasa Ali in septembrie  1661 si l-a impus ca voievod al Transilvaniei pe Apaffi Mihaly.
    Satul Icland este amintit prima data  in anul 1566, Sacareni in anul  1332, cu numele Sekefalwa, Sangeru de Padure in anul 1333, iar satul Caluseri  apare in registrele de dijme papale in anul 1332, cu numele de Kaal.